ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


Храм "Св. цар
Борис-Михаил"

гр. ВЕТРЕН


 

   Начало 8 Добре дошли в Септември 8 Административно-териториално устройство
 
8 гр. Ветрен

гр. Ветрен /Еникьой, Хисарджик/

Град Ветрен е най-младият град в Община Септември и един от най-младите градове в РБългария. Обявен е за град в края на 2003 г.

Ветрен е по-старо селище от Септември и Пазарджик  и като важно такова на Главния и Диагоналния път е било посещавано от всички пътешественици. Обитавано е било още в праисторическо време, за което свидетелстват праисторическите могили и намерените предмети. Оличава се с много имена: Хисарджик, Ветрен, Еникьой и Ново село. Точната година на създаване не би могло да се посочи, но се счита че това е в периода 1403-1421г. През 1988 г. в землището на с. Ветрен /м. Аджийска воденица/ започват разкопки на обект, намиращ се на левия бряг на р. Марица, довели до откриването на голям търговски център, емпорион Пистирос, изиграл огромна роля в икономическия и културен живот на древна Тракия. Архиологическите находки свидетелстват, че Пистирос е основан по време на първите царе на Одринската държава, Терес или Ситалк.

Ветрен се намира между височините на изток от Еледжика /Яворица/ и от Голашкия рид .

Разположен е на изхода на прохода Траянова врата – Паланка, именно върху двете страни на Селкото дере. Съседни села на Ветрен са: Аканджиево, Славовица, Горно Вършило, Виноградец и Голак.

Наред със земеделието и животновъдството, в миналото е било отчасти застъпено и горското стопанство, занаятчийството и търговията. В историческите книги се посочва, че ветренци били най-напред лозари, после земеделци и скотовъдци. Ветренци били едни измежду най-будните жители на Пазарджишко и Септемврийско. Около 1840 г. била построена голяма черква  – “Св. Никола“.

ø ø ø

Кмет: Радослав Иванов Лютаков

тел. за контакти: 03561/7275

e-mail: [email protected]

 

 

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

  Последна актуализация:  20.11.2014                                                         Copyright   ©  2003 - 2014 Община Септември                   webmaster