ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


Храм "Св. цар
Борис-Михаил"

с. ВИНОГРАДЕЦ


 

   Начало 8 Добре дошли в Септември 8 Административно-териториално устройство
 
8 с. Виноградец

Село Виноградец /Карамусал/

Виноградец се намира на 14 км. североизточно от Септември и на 21 км. северазаподно от Пазарджик. Разположено е върху разлятата, широка и равна част на Средна гора между Тополница и Марица. Откъм запад и юг над селото господстват ред височини, от които най-високата е Картал тепе /Острия връх/ – 554 м. Надморската височина на селото е 275 м. Най- близките села са: Карабунар, Калугерово, Славовица и гр. Ветрен.

Землището на Виноградец е голямо и подобно на Карабунар е с разнообразни природни дадености, което има немаловажно значение за стопанското развитие на селото. То е голямо, защото обхваща и землището на изчезнало  през Освободителната война 1877-78 г. село Инелер.

Във височините около Виноградец, състоящи се изключително от гранит е открита кариера.

Находище на габро е открито във височината Градище.

Из землището на селото са пръснати 31 тракийски надгобни могили. Всичко показва, че голямото землище на Виноградец е било гъсто обитавано от траките. В местността ”Чукуров връх”, на 3 км. северозападно от Виноградец, е открито през 1911 г. тракийско селище. При Виноградец има остатъци от три средновековни български крепости – Ташово кале, Градището на Чукуров връх и Градището на Коджатепе.

Специално възникването на днешното село Виноградец /старо име до 1934 г. Кара Мусал  и още по старо Кара Мюрсел/  е свързано с друго българско селище от средните векове с име Крушево, което се намирало на 2 км. югоизточно от Виноградец. За Крушево се говори в документи от 1633 г.

За важното значение на Виноградец като лозарски регион и селище говори обстоятелството, че е била постоена винарска изба, която се ползва от 1936 г. с капацитет тогава 5 милиона литра вино годишно.

ø ø ø

Кмет: Елинка Георгиева Благова

тел. за контакти: 03561/7254

 

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

  Последна актуализация:  20.11.2014                                                         Copyright   ©  2003 - 2014 Община Септември                   webmaster