ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


Храм "Св. цар
Борис-Михаил"

ИСТОРИЯ


 

   Начало 8 Добре дошли в Септември 8 История

ИСТОРИЯ

Град Септември /Сараньово, Сарамбей, Саръханбей, Загорово/

В края на XIV и началото на XV век, арменски татари от Сараханската област слагат началото на ново село, наречено Саръханбей, върху останките на средновековното поселище със звучното име Загорово, намиращо се в днешната местност Керамитпара. В създаването му участват и българи. В течение на времето името Саръханбей се променя в Сарамбей. Това име селото и гарата, основана през 1873 год., носят до 1934 год., когато се преименуват в Сараньово. По-късно селото и гарата получават името Септември.

Град Септември  се образува през 1956 год. от сливането на с. Септември и гара Септември. През 1964 год. селището, поради кръстопътното си положение, увеличено население и като средище на стопански и културен живот е било обявено за град. Град Септември е най-западното селище в Пазарджишкото поле, чието землище е разположено между р. Марица и Родопите. Надморската височина на Септември е около 240 м. През бившето Саръханбей минавал Босненският или Адриатическият път.

Известният ни железопътен път от гара Белово за Пазарджик – Пловдив – Свиленград минава край Септември от 1873 год., а през 1888 год. е продължен за София. През 1926 год. е построен железопътният път за Варвара – Велинград – Разлог.

На 1,5 км. южно от гарата минава пътя София – Пловдив, като чрез последния се осъществява и връзката с областния град Пазарджик, който отстои на 19,5 км. Най- близките села са: Злокучене, Семчиново  и Симеоновец .

Землището е богато на води – чрез р. Марица  и изградените напоителни канали и не на последно място чрез подпочвените води. Още в стари летописи се споменава, че жителите на Саръханбей били земеделци, градинари и скотовъди. Един от факторите за интензивно развитие на населеното място, които  импулсира развитието е гарата, осигуряваща връзки и добър пазар. В миналото се е сеело предимно ръж, ориз, тютюн, дори и рози. Добре развито е било овощарството и лозарството. Сега основните отглеждани култури са: пшеница, царевица и зеленчуци.

Град Септември е най-големия кръстопът в западната част на Пазарджишкото поле. До голяма степен такъв е бил и през средните векове. Не случайно и тогава е бил считан за град.

ø ø ø

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

  Последна актуализация:  25.05.2007                                                         Copyright   ©  2003 - 2009 Община Септември                   webmaster