ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


Храм "Св. цар
Борис-Михаил"

с. КАРАБУНАР


 

   Начало 8 Добре дошли в Септември 8 Административно-териториално устройство
 
8 с. Карабунар

Село Карабунар

Карабунар е село, прочуто далеч извън границите на Пазарджишка област с производството си на първокачествено червено памидово вино, поради което дори се запазва турското му име /проф. Батаклиев, 1969 г./. То е разположено в  подножието на Могилата /370 м./ или още Корията, която е част от Бошулско – Величковските височини. Селото е построено от двете страни на Дерето /Геренска река/. Надморската височина на Карабунар е 250 м. Отстоянието на Карабунар от общинския център гр. Септември е 9 км., а от областния град Пазарджик е 16,5 км. Най-близките села са: Бошуля, Виноградец, Памидово, Величково и гр. Септември.

Карабунар е сравнително ново село. За селото се споменава в документ от 1633 г., но се споменава и с друго име – Лала Бинар. Името Карабунар е от турски произход и значи Черен кладенец. Името Лала бинар показва, че кладенецът е бил на знатен човек.

Както вече се отбеляза селото се слави със своите вина. За това е допринесъл факта, че в миналото в селото е имало около 20 склада за производство на вино, от които 4-5 са били големи и то главно на външни търговци, главно софиянци. Те именно са допринесли за рекламирането на карабунарското вино. Изградена е една винарна изба. Овощарството е било слабо развито.

В далечно време се е развивало бубарството, животновъдството е било слабо развито в миналото и сега.

В заключение следва да се отбележи, че Карабунар е било едно от най-будните села в Септемврийско и Пазарджишко. За това говори обстоятелството, че много рано се  построява черква и открива училище. Черквата “Св. Иван Предтеча“ бива построена още 1818 г. Изписването на черквата е станало в 1861 г. от иконописеца Захари Зограф от Самоков.

ø ø ø

Кмет: Иван Огнянов Каменарски

тел. за контакти: 03561/7301

 

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

  Последна актуализация:  11.11.2015                                                         Copyright   ©  2003 - 2015 Община Септември                   webmaster