ОБЩИНА СЕПТЕМВРИ - ОФИЦИАЛЕН WEB САЙТ                 ДОБРЕ ДОШЛИ!

  Добде дошли в Септември  Кмет  Общински съвет  Общинска администрация  Стратегически приоритети  Местно самоуправление  Административни услуги  Он-лайн услуги  Достъп до информация  Общински дейности  Общински справочник  Връзки

 

 

   Български

   Английски

 

 

Начало  Контакти  Карта на сайта  Новото в сайта


Храм "Св. цар
Борис-Михаил"

с. ЛОЗЕН


 

   Начало 8 Добре дошли в Септември 8 Административно-териториално устройство
 
8 с. Лозен

Село Лозен /Ишикашлий, Ясъкъшла/

Това село с по-раншно име Ишикашлий се е сляло с по-малкото село на запад Урджалар. Лозен се намира в югозападната покрайнина на Пазарджишкото поле. Разположено от двете страни на Лозенската река. Надморската височина на селото е 230 м. През Лозен минава първокласен път І-8 /Е-80/ София - Пловдив - Свиленград. Селото отстои от гр. Септември на 6 км. и от Пазарджик на 13 км. Най-близките селища са: Ковачево, Звъничево, Септември, Братаница и Ветрен  дол.

Землището е преобладаващо равнинно и изобилства с вода. В миналото е имало четири воденици. Малко са старинните и други източници, от които да се почерпи информация точно как е възникнало и развило селото. Народното предание казва, че на около 2 км. югозападно от днешното село се намирало по-старо село, вероятно българско село, което се наричало Лозен. “Ясъкъшла” означава равно място за зимуване и е по-старото наименовение на селото от Ишикашлий. Към Освобождението и след него името Ясъкъшла се изменя в Ишикашлий. Сливането на двете села под общо име “Лозен“ става в 1902 г. /Указ №104 от 25.03.1902 г./.

Почвите в землището са доста песъчливи, но плодородни, тъй като се напояват. В миналото се е сеело ръж и ориз, но сега предимно се сее пшеница и царевица, засажда се тютюн и основно се отглеждат зеленчукови култури. Животновъдството е слабо развито .

ø ø ø

Кмет: Дойчин Димитров Анчев

тел. за контакти: 03561/7293

web site: http://www.lozen-bg.info

 

Фотогалерия

Археологически

музей

Къща - музей
"Ал. Стамболийски"

 

  Последна актуализация:  11.11.2015                                                         Copyright   ©  2003 - 2015 Община Септември                   webmaster